tiistai 19. marraskuuta 2013

monikulttuurisuusnäyttelyssä

Vierailimme torstaina 14.11. lähetys- ja monikulttuurisuusnäyttelyssä helluntaiseurakunnan tiloissa. Aluksi pääsimme tutustumaan Afrikka-osastoon ja erityisesti Tansaniaan, josta meille kertoi Markku Karjalainen. Tervehdimme toisiamme swahilin kielellä. Kuulimme, että Tansanian lipun sininen väri merkitsee taivasta, vihreä maata, musta ihmisten ihonväriä ja keltainen luonnon rikkauksia. Näimme paljon kauniita ja taidokkaita käsitöitä: yhdestä puusta veistettyjä pikkupatsaita, käsintehtyjä soittimia ja astiota sekä hienon banaaninlehdistä taiteillun veneen soutajineen. Lapset kokeilivat innokkaasti ja äänekkäästi rumpuja ja muita rytmisoittimia. Hiljaisempaa ääntä etsimme kuuntelemalla simpukan kuoresta meren kohinaa. Aada ja Isac pääsivät kokeilemaan mitä tapahtuu, kun tansanialaisperheen kotiin tulee vieraita; silloin talon naiset pesevät vieraiden jalat. Näimme myös tansanialaismiehen asun ja keihään. Seinällä komeili leopardin nahka. Markku kertoi, että leopardi on metsästetty keihäällä, ja nahassa olikin keihäänmentävä reikä. Suurta kiinnostusta herätti myös pöydällä komeillut krokotiili. Aluksi lapset luulivat, että se on joku lisko. Mutta se olikin ihka oikea krokotiilin poikanen, joka oli kuivattu ja täytetty. 

Oppaamme Markku muistutti meitä, kuinka onnekkaita olemme, kun saamme käydä koulua, juoda puhdasta vettä ja syödä vatsamme täyteen joka päivä. Tansaniaislapselle kouluun pääseminen ei ole itsestään selvää, koulussa ei tarjota ruokaa ja vesikin pitää keittää ennen kuin sitä voi juoda. 

 Oppaamme Markku ja tansanialaismiehen asu sekä keihäs.

Eetu kuuntelee meren ääniä.

Vesikannu ja banaanivene.

Krokotiilinpoikanen.

Emil tutkii leopardin nahkaa, muut soittavat.

Thaimaan asioista meille kertoi Raili Salmenkivi. Harjoittelimme tervehtimään ja kiittämään thaikielellä. Tiedämme nyt, että tervehtiessä ja kiittäessä on tärkeä myös kumartaa, ja että kiittää pitää jo ennen kuin ottaa lahjan vastaan. Ihailimme värikkäitä perhosia ja ötököitä sekä käärmeitä. Lapsia kiinnosti kovasti thaitalon pienoismalli. Näyttelyn oppaat ihmettelivät asiaa, sillä aiemmat lapsiryhmät eivät olleet kiinnittäneet taloon paljonkaan huomiota.

Thaimaanlainen koti pienoiskoossa. 



Perhoset ja ötökät ovat vähän suurempia kuin Mäntyharjulla.

Tämän käärmeen Raili oli itse pyydystänyt purkkiin.

Kobra.

Thailapsilla on vähän enemmän kirjaimia opeteltavaksi kuin suomalaisilla lapsilla.

 Kookospähkinä.

Valtteri ja Anni kokeilevat viilentävää viuhkaa.

Elefantti voi olla thaiperheessä kotieläimenä.

Pikaisen pysähtymisen teimme myös Mongolian ja Turkin osastoille, mutta sitten piti tehdä tilaa seuraaville ryhmille.

KIITOS MONIPUOLISESTA JA KIINNOSTAVASTA NÄYTTELYSTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti