torstai 26. syyskuuta 2013

mediakasvatusta

Mäntyharjun kirjasto tarjosi meille mukavan mahdollisuuden osallistua mediakasvatusprojektiin. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla pääsimme vierailemaan kirjastoon, jossa sarjakuvataitelija Jaana Suorsa piirsi ja kertoi satuja. Ensimmäinen satu kertoi prinsessasta ja värikkäistä lumiukoista, toinen hiirestä, joka löysi rannalta matka-arkun ja kolmas haisunäädästä, joka ihasteli aurinkoista säätä. Satujen kuulemisen jälkeen lapset saivat paperit, joihin piirsivät kuulemiaan tai itse keksimiään satuja. Lasten työt ovat nähtävillä kirjaston lastenosastolla.

Rannalta ajautuneesta matka-arkusta löytyi jättisuuri pipo, kuudet kumppari, lapaset ja pitkänpitkä kaulaliina. 
Hiiri ihmettelee, kenelle ne mahtavat kuulua.
Lapset kuuntelevat keskittyneinä, värit odottavat pöydällä.
Värikkäät lumiukot olivat lasten mielestä hauskoja piirtää. 





 Lumi pöllyää pyörteinä, mutta prinsessa hymyilee, koska värikkäät lumiukot ovat auttaneet hänet kotilinnaan.
Onko mustekalalla meren syvyyksissä oma linnansa?
 Linnanväki hiihtoreissulla. Lumiukot hohtavat hangessa.
 Paiskaako rokkia kuunteleva mustekala kättä auringolle?
 Lumiukoille on tarjolla kylmää herkkua, jäätelöä.

Toisella kokoontumiskerralla kirjaston Suvi ja Kaisa saapuivat koululle, jossa aluksi selvitettiin, mitä se media oikein tarkoittaa. Huomattiin, että lapset ovat tottuneita median käyttäjiä; kaikki olivat soittaneet kännykällä, käyttäneet tietokonetta, katsoneet televisiota, kuunnelleet radiota, lukeneet kirjoja ja sanomalehtiä, pelanneet pelejä ja käyneet elokuvissa. Yhdessä myös pohdittiin sitä, milloin mediasta tulevat viestit ovat satua ja milloin totta. Katsottiin myös muutamia näytteitä lasten elokuvista ja keskusteltiin niistä. Lapset askartelivat pienissä ryhmissä media-aiheiset muistipelikortit ja pelasivat hetken. Sitten päästiinkin tositoimiin, kun esille otettiin videokamera, tabletti ja älypuhelin. Lapset kertoivat, näyttelivät ja kuvasivat pieniä juttuja. Apuna oli leluja ja muuta rekvisiittaa. Jokainen pääsi omalla vuorollaan kokeilemaan kameran käyttöä. 

Muistipelikortteja valmistetaan.
 Ja sitten pelataan.

Salaa ikkunan takaa napattu kuva elokuvan teosta...

Kolmatta kokoontumiskertaa me vielä odottelemme. Silloin pääsemme katsomaan kaikki tuotokset. Jokainen lapsi myös saa kotiin dvd:n, johon omat tarinat on kuvattu. Osa lasten pikku elokuvista päätyy pyörimään kirjaston info-tv:hen ja ehkäpä myös kirjaston Facebook-sivuille. Jännittävää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti