torstai 20. helmikuuta 2014

kaikkea kivaa sanomalehdestä

Sanomalehtiviikko oli helmikuun alussa. Me eskarit käytimme tuolloin sanomalehteä monenlaiseen askarteluun. Ensin teimme oman uutisen. Selasimme lehteä ja etsimme sieltä kuvan, jossa itse haluaisimme olla mukana. Leikkasimme kuvan irti ja liimasimme valkoiselle paperille. Etsimme lehdestä myös oman nimen kirjaimet. Seuraavaksi mietimme, mitä haluaisimme olla kuvassa tekemässä ja poseerasimme sopivassa asennossa. Jokainen lapsi valokuvattin ja oma kuva liitettiin uutiskuvaan. Lopuksi jokainen keksi jutun tai kuvatekstin omalle uutiskuvalleen. Tällaisia niistä tuli:
















Teimme myös taulun, jossa on uutiskukkia. Sanomalehdestä revityt suikaleet kierrettiin kynän ympärille ja näin saadut ruusukkeet aseteltiin vieri viereen ja kiinnitettiin alustaan ja toisiinsa runsaalla liimamäärällä. Kukat meinasivat purkautua, joten aikuisen käsiä tarvittiin liimaamisessa. Olimme sekoittaneet liimaan sinistä ja vihreää väriä, joten kukat saivat samalla väriä pintaansa. Yksi kukka maalattiin keltaiseksi - liekö se kevään ensimmäinen uutiskukka.

Paperisuikaleita kieputellaan.

Kukat asetellaan vieri viereen.

Kukkia valmistui vauhdilla ja jonoa syntyi.
 
 Valmista tuli.

Pohdimme myös sanojen UUTISANKKA ja UUTISANKKURI merkitystä. Mutta teimme kuitenkin askarteluna ihan perinteisiä ankkoja ja ankkureita uutispaperista. Uutisankat teimme neljässä pienryhmässä. Lapset hahmottelivat yhteistyönä ankan ääriviivat sanomalehden sivulle. Sitten aikuinen kävi tussilla vahvistamassa viivan, jota myöten tällä kertaa niitattiin kasa lehden sivuja yhteen ja sitten leikattiin ankan muotoiseksi. Ankat saivat keltaisen värityksen, ja kun väri oli kuivunut niitä alettiin syöttää eli niiden sisään tungettiin sanomalehtisilppua.

Ankan ääriviivoja suunnitellaan.

Ankka nidotaan viivaa pitkin.

Ankat on maalattu ja ne saavat täytteet.






Uutisankkureita varten maalattiin iso paperi merensiniseksi. Osaan maalauksia tehtiin telalla aaltoja, osaan ripoteltiin meren suolaa. Katsoimme ankkureiden kuvia netistä ja jokainen piirsi oman puolikkaan ankkurinsa sanomalehden taitokseen. Kun taitettu paperi leikattiin, saatiin symmetrinen ankkuri. Lisäksi teimme ankkuriketjua sanomalehtisuikaleista. Uudenvuoden maisemat luokan seinällä vaihtuivat merellisiin maisemiin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti