keskiviikko 19. helmikuuta 2014

arkea

Eskarissa on tammi-helmikuun aikana ahkeroitu aikalailla. Valmistimme harjoituskellot ja lapset ovat opetelleet laittamaan viisarit oikeaan asentoon kellon ollessa vaikkapa tasan kolme tai puoli kuusi. 

Lukudiplomiin luimme parin viikon ajan jatkokertomuksena Roald Dahlin kirjaa Kekseliäs kettu.

Pikkumetsän satuja on luettu melkein viikottain, ja uusia kirjaimia opeteltu sitä mukaa kun Myllyhiiri niitä kirjainpussistaan kaivaa. Aina kun uusi kirjain otetaan käsittelyyn, sitä maistellaan ja kuullostellaan. Lapset keksivät vaikkapa V-kirjaimella alkavia sanoja, joita ope kirjoittaa ja piirtää taululle. Sitten lapset kirjoittavat ja piirtävät kirjaimia ja sanoja omiin kirjoitusvihkoihinsa. 






Tammikuun alussa otimme käyttöön hiljaisen työskentelyn vihkotehtävien aikana. Hiljainen työskentely on sujunut eskareilta aika hyvin. Olemme huomanneet, että kun keskittyy vain tehtävän tekemiseen, niin sen saa nopeammin valmiiksi ja sitten jää enemmän aikaa vaikkapa ulkoilulle. 

Numeroita on myös kovasti harjoiteltu omiin vihkoihin. Kun numeromerkit oli opeteltu kymppiin saakka, oli aika tehdä matikkatarinoita. Lapset piirsivät kertomuksen, joka sisälsi mahdollisimman paljon lukumääriä. Piirustukset näytettiin dokumenttikameralla kavereille jättikokoisina ja samalla kuultiin jokaisen lapsen matikkatarina. Piirustukset olivat hienoja, tarinat hauskoja ja tarinoiden kertojat innostuneita ja rohkeita. 




Tammikuun aamulauluna meillä oli hauska Vuodenaikalaulu, ja lapset olivat siihen kovin ihastuneita. Myös muita aikaan sekä lukumääriin liittyviä lauluja ja loruja harjoittelimme. Helmikuun aamulauluna on ollut kaunis ja herkkä Ystävälaulu.

Vuoden 2014 alusta otimme käyttöön veitsi ja haarukka -taktiikan ruokaillessa. Syyslukukaudella riitti, että ruuat pilkottiin veitsellä ja sitten syötiin haarukalla, mutta kevätlukukaudella opettelemme ruokailemaan siten, että veitsi ja haarukka ovat kokoajan kädessä. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen ruokailuvälineet ovat alkaneet liikkua sujuvasti lautasen ja suun välillä. Samalla tulee harjoiteltua oikeaa ja vasenta. Myös perunankuoriminen on alkanut sujua ilman itkua ja hammastenkiristystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti