torstai 17. lokakuuta 2013

väripäivä

Tiistaina 15.10. koulussa oli väripäivä. Lapset tulivat kouluun pukeutuneena johonkin lempiväriinsä. Meillä oli muutenkin päivän teemana värit. Aloitimme aamun värilaululla ja sitten pohdimme, mitä värit oikein ovat. Lapset ehdottivat, että värit ovat kankaita tai jauheita; ja kohottelivat sitten epäskoisina kulmiaan, kun kerroin, että värit itseasiassa ovat valoa. Perehdyimme erityisesti kuvataiteesta tuttuihin pää- ja väliväreihin. Ensin teimme vesivärinapeista juomalaseihin sinistä, punaista ja keltaista vettä. Sitten sekoitimme niitä keskenään, ja saimme vihreää, oranssia, violettia sekä myös ruskeaa. Jokainen pääsi vuorollaan joko valmistamaan päävärejä tai sekoittamaan välivärejä. Saimme aikaan kauniita sävyjä. Lapset huokailivat ihastuksesta, kun lasiin kaadettiin sinistä ja keltaista, ja seos muuttuikin yllättäen vihreäksi.



Jätimme kauniit väriseokset luokkaan odottamaan ja käväisimme välitunnilla. Sen jälkeen piirsimme vahaliiduilla isoille papereille. Aihe oli vapaa. Ohjeena oli käyttää piirtämiseen lempivärejä ja saada liidulla aikaan kiiltävää vahamaista pintaa. Lapset huomasivat, että liitua täytyy painaa aika lailla, jotta sen jälki näkyisi paperilla vahvana. Jotkut lapsista olivat sitä mieltä, että kädet väsyy tässä hommassa ihan liikaa. Olikin aika lähteä hakemaan vähän ruista ranteeseen kouluruokalasta.

Kanakeiton nauttimisen ja ulkoilun jälkeen harjoittelimme laveerausta. Jokainen eskari sai yhden aamulla sekoitetun väriseoksen. Joitakin lapsia vähän harmitti, kun ei saanutkaan itse valita laveerausväriä, vaan aikuiset jakoivat ne ihan siinä järjestyksessä kuin lasit käteen sattuivat. Moni olisi halunnut sinisen värin, "koska taivas pitää olla sininen". Laveeratessa pitää olla malttia; täytyy aloittaa ylhäältä ja maalata pitkin vedoin paperin reunalta toiselle. Huomasimme, että vesiväri ei tartu vahaliidun päälle, joten huoletta voi maalata ihan koko paperin.

Keskiviikkoaamuna maalaukset olivat kuivuneet ja katsoimme vuorollaan jokaisen työn. Huomasimme, että melkein kaikissa piirustuksessa paistoi aurinko. Ja jos aurinkoa ei näkynyt, oli pilviä ja sadepisaroita. Lapsilla on vielä kesä kirkkaana mielessä; niin kesäisiä olivat työt. Huomasimme myös, että esimerkiksi punaisella laveerattu maisema näyttää tosi hienolta ja jännittävältä. Onhan se taivas aika usein muunkin värinen kuin sininen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti